Skip to main content

Är min mamma arg eller i klimakteriet?

Detta inlägg är en kunskapsgåva till er döttrar och söner vars mamma är runt 40-57, i klimakteriet.

Klimakteriet har länge varit en av de bäst bevarade hemligheterna. Orsakerna kan vara alltifrån stigma eller tabu men vi är många kvinnor som jobbar hårt för att normalisera klimakteriet för alla som går igenom det, lever eller arbetar med en kvinna i klimakteriet!

Lugn, jag vet att du kanske inte vill tänka på din mammas fertilitet men det kan vara bra att känna till att könshormoner (östrogen och progesteron) är inte enbart till fertilitet. Hjärnans kemi påverkas av varierande hormonnivåer och hormoner finns i hela kroppen. Klimakteriet, den märkligaste tiden för kvinnor, fysiskt som mentalt.

Ok, känner att vi behöver nämna lite om de olika begreppen.
Genomsnittsåldern för klimakteriet är 51 år, men spridningen är stor från 40 till 57 års ålder. Begrepp som förklimakteriet (perimenopaus) och postklimakteriet (menopaus) beskriver perioder med oregelbunden mens till ingen mens. Men inget att fördjupa sig i, det spelar för dig ingen roll i vilken period din mamma befinner sig i.

Till det viktiga! Varför sådana humörsvängningar?
Ja, din mamma är mer emotionell, arg, irriterad eller överväldigad. Men det har inget med dig att göra, det är hennes svängande hormoner. Som jag skrev tidigare påverkas hjärnans kemi av sjunkande hormonnivåer. Innan klimakteriet har hormonet östrogen blockerat nedbrytning av må-bra hormoner. Med hormondippar kommer humörsvängningar.

Och tänk vad trötthet gör med humorn? Fallande hormonnivåer påverkar både din mammas sömncykel och kvaliteten på sömnen. Tänk att aldrig få känna sig utvilad … Lägg till nattliga svettningar. Och värmevallningar på dagen. Som att vistas i en bastu där du känner dig intensivt varm, fuktig, svettig och till slut alldeles röd. Inget hon själv väljer, det är biologin som gör valet åt henne, oväntat, när som helst, var som helst.

Det kanske kan förklara varför din mamma är lite kort vissa morgnar eller säger god morgon från tvättstugan. Grinig när du ber henne hämta en sen lördagkväll. Vara nedstämd när hon kommer från jobbet. Explodera över att disken inte är inplockad. Är orolig när du inte hör av dig eller flyttar. Och blir sådär arg, som hon inte brukar bli. För att sen be om ursäkt och kramas när kvällen kommer.

Det har inget med dig att göra, men det påverkar dig. Min förhoppning är att denna text ger dig tröst i att klimakteriet är en period av övergång och att med förståelse och lite anpassning kan er fina relation bestå. Vi mammor är väl medvetna om våra plötsliga humörsvängningar så ge oss en kram (även om det resulterar i tårar) men framför allt ge oss TID.

Kram
Betty, mamma i klimakteriet