Skip to main content

Stress – kortisol – träning

Du har säkert hört “när vi känner att vi har som minst tid att träna behöver vi det sannolikt som mest”. Det kan verka kontraproduktivt och svårt att motivera tidsmässigt när man är stressad, men om du tränar kort och inte maxat kommer du märka hur du snabbt blir mer energifylld.

Träning ger nämligen inte bara resultat i form av mer styrka, stora muskler utan rustar oss även för att hantera motgångar mentalt. Träningens stressreducerande effekter sänker kortisolet. Detta frisätter också endorfiner, en trevlig signalsubstans som är upplyftande och gör dig allmänt glad, så du blir mer tillfreds med tillvaron.

Många fysiska aktiviteter kan hjälpa dig att sänka kortisolnivåer. Bra exempel är promenader, yoga eller lättare löpning, men inget är lika effektivt för att minska stressen akut som styrketräning med fokus på basövningar som involverar stora muskelgrupper. VIKTIGT dock att inte träna till failure (ta ut sig maximalt) frekvent, eftersom det höjer kortisolnivåerna. Speciellt om du redan har svårt att hinna med återhämtning – för att du sover dåligt/för lite och har oro/ångest/hektiskt liv – kommer frekvent träning till failure förvärra.